Makerstreet Article1 Landscape

Blog

Waarom je accountability partners nodig hebt

Jasper Olieroock

Door: Jasper Olieroock

Geplaatst op: 27 mei 2024

Steeds vaker horen we van klanten dat ze niet tevreden zijn over de specialisten die ze inhuren via grote consultancies. Dan gaat het niet per definitie over de kwaliteit van de mensen, maar steeds vaker over het compleet ontbreken van accountability bij de consultancy zelf.

Het probleem met Nearshoring 

Leadership en management teams zullen dit wel herkennen: er komt steeds meer FTE‑budget maar full‑time developers op FTE‑basis zijn schaars (en duur). Dat betekent dat je op zoek gaat naar goedkopere oplossingen en dat je wellicht inboet op kwaliteit en snelheid. 

Goedkoop = duurkoop

Omdat de prijs onder druk staat zien we steeds vaker dat goedkopere opties worden gekozen bij het samenstellen van externe teams. Daarmee komen kant‑en‑klare teams in trek, uit Polen en Roemenië (nearshoring) of zelfs verder weg, bijvoorbeeld uit India (offshoring). Daar is op zich natuurlijk niks mis mee. Maar waar de schoen wringt is wanneer het aankomt op accountability. We zien vaak dat er geen verantwoordelijkheid wordt genomen. En dat levert ontevreden klanten op. 

Accountability partners

Het gevolg van deze trend? We krijgen bij MakerStreet steeds vaker de vraag naar projectteams die wat meer accountability nemen voor de resources die ze leveren. Je geeft dan mandaat aan een aantal superspecialisten op de werkvloer. Ze helpen je om je ‘way of working’ te finetunen en werken samen met je remote team. 

Een team in harmonie

Een accountability partner inzetten werkt als volgt. We leveren een team van specialisten die werken aan een specifiek probleem binnen de organisatie. Dit kan een app zijn op een codebase die ingezet wordt voor verschillende merken, een portal, een nieuw te ontwikkelen product, noem maar op. In het geval van een app, leveren we vanuit onze verschillende agencies specialisten: mobile developers, technical architects, UX‑design, Front‑End developers, visual designers. Zij werken onder leiding van een lead designer of technical architect en vallen onder een IT‑manager van de organisatie. Die levert ook een aantal eigen mensen aan en profiteert zo van een volledig zelfsturend team dat elkaar uitdaagt en versterkt. 

De strijd voorbij  

Waar interne teams zich weleens zorgen maken dat het kaas van hun brood gegeten wordt, zien we in de praktijk juist het tegenovergestelde. Projecten komen tot leven met de backing van de accountability partner. En dat zie je terug in het enthousiasme bij allerlei interne stakeholders.  Dit zagen we tijdens een project bij een grote retailer en dit doen we momenteel voor een belangrijke speler in het finance domein.

Maak je project schaalbaar

Het voordeel van de samenwerking tussen interne medewerkers en een team specialisten is dat projecten op holistische basis worden aangepakt. Vanuit business stakeholders komt een vraag, die wordt vertaald door de accountability partner en uitgezet bij de specialisten en interne medewerkers. Business stakeholders krijgen inzicht in te verwachten deadlines en deliverables. Teams profiteren van projectmanagement en duidelijke opdrachten. 

Maar wat als je een project wilt schalen? 

In dat geval kun je ervoor kiezen om een nearshore of offshore team te laten managen door je accountability partner. Dan heb je de perfecte combinatie van high‑end specialisten op de vloer en specialisten op afstand, allemaal gemanaged door je accountability partner. 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Jasper Olieroock.

Meer berichten