Header Micromobility

Blog

Micromobility, hoe de last mile vernieuwt

MS-Foto-JasperOlieroock

By: Jasper Olieroock

Published on: August 18, 2024

blog Digital Transformation
blog Innovation

Micromobility transformeert de manier waarop we door steden bewegen, met flexibele en duurzame alternatieven voor traditioneel vervoer. De toekomst van micromobility wordt gekenmerkt door technologische vooruitgang, betere infrastructuur en inclusieve ontwerpen. De platforms waarop deze oplossingen leunen worden steeds persoonlijker en afgestemd op de individuele wensen van de gebruiker.

Naadloze integratie van Mobiliteitshubs

Inchecken op het station met je mobiel, een OV‑fiets of deel‑scooter huren via een QR‑code, en op naar je eindbestemming. Voor de meeste van ons is deze manier van reizen een bekend fenomeen. 

Stap je uit bij metrostation de Pijp, dan pak je simpelweg een Check of Felyx deelscooter voor de laatste paar km's. Kom je aan op treinstation Goes, dan spring je met hetzelfde gemak op een OV‑fiets. En op bezoek in Kopenhagen of Parijs, dan race je rond op een elektrische step van Dott, of Lime.

Er komen steeds meer van dit type  mobiliteitshubs; mini‑stations waar je het ene vervoersmiddel kunt inruilen voor het andere en bijvoorbeeld scooters en fietsen kunt huren. Het doel is om verschillende vormen van micromobiliteit te integreren met openbare vervoerssystemen, wat de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor gebruikers verbetert. 

Maar met al die mogelijkheden zijn er ook uitdagingen:

  • Hoe zorg je ervoor dat je wagenpark veilig en schoon blijft?

  • Hoe sla je data op de juiste manier op om de privacy van je gebruikers te waarborgen?

  • En hoe zorg je ervoor dat de ‘last mile’ naadloos aansluit op de reis die je al hebt afgelegd? 

Schoon, veilig, betrokken

Bij Dott pakken ze dat mooi op door hun wagenparken in eigen beheer te hebben. Ze nemen mensen uit de buurt in dienst om de elektrische steps en fietsen te onderhouden en scheppen zo werkgelegenheid binnen lokale gemeenschappen. 

Je kunt ook gebruikers aansporen om het geleende spul netjes achter te houden. Dat kan gemakkelijk binnen de digitale journey worden opgenomen. Zo moet je bij het in‑ en uitchecken van een deelauto altijd de mate van viesheid aangeven. Wanneer de auto een opfrisser kan gebruiken, komt er iemand inspecteren en schoonmaken. 

Maar ook het gebruik van IoT kan bijdragen aan het schoon en veilig houden van je wagenpark. Door real‑time data te verzamelen over de staat van de voertuigen, zoals bandenspanning, remwerking en batterijstatus, kunnen problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd.

Je data op straat

Verzamel je gegevens van klanten? Dan ligt een datalek altijd op de loer. Vorig jaar werd Uber’s ex‑chief security officer Joseph Sullivan schuldig bevonden aan het wegmoffelen van een hack in 2016, waarbij de gegevens van 57 miljoen klanten én chauffeurs potentieel op straat kwamen te liggen. 

Een boete, celstraf en enorme reputatieschade volgde. 

Hoe doe je dat dan wel goed? Ook hier kijken we weer naar Dott. Klanten leveren enkel noodzakelijke informatie aan, zoals een telefoonnummer en creditcardgegevens. Dat zorgt niet alleen voor minimale kans op een datalek, maar versnelt ook nog eens het complete onboardingsproces. 

1 app to rule them all

Hoe zorg je ervoor dat de last mile naadloos aansluit op de reis de je al hebt afgelegd? Die vraag wordt beantwoord door OVpay

Met deze innovatieve betalingsoplossing voor het OV kun je in‑ en uitchecken in bus, trein, metro, tram en regiovervoer. Misschien kun je er in de toekomst zelfs een OV fiets of Check deelscooter mee lenen, of je eigen fiets inchecken bij een bewaakte fietsenstalling. Geen gedoe met verschillende apps en abonnementen maar één plek voor al je transacties. 

De toekomst van micromobiliteit

Veel van de micromobilisatie voorbeelden die hierboven zijn genoemd zijn elektrisch of zelfs volledig people‑powered. Ik stipte het al aan in een eerder artikel, maar deze elektrificering van het vervoer leidt tot schonere en veiligere steden. Dankzij technologische en innovatieve ontwikkelingen ziet de toekomst van micromobiliteit er rooskleurig uit. Naarmate steden blijven investeren in micromobilisatie‑infrastructuur en ‑diensten, is het potentieel om meer leefbare, toegankelijke en duurzame stedelijke omgevingen te creëren. De naadloze integratie met openbaar vervoer kan de stedelijke mobiliteit en levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Ben je bezig met een mobiliteitsproject en wil je gebruikersonderzoek, een technische oplossing implementeren of gewoon eens praten over de mogelijkheden? 

Neem dan contact op met Jasper Olieroock.

More blogs